Chemex
Tento prostý a designově čistý aparát na přípravu kávy je dílem doktora Petera Schlumbohma, který ho přivedl na svět v roce 1941 v USA a patří mezi jednu z nejstarších metod přípravy kávy.
Káva Chemex je široce považována za lepší volbu pro lidi, kteří hledají jemnější šálek s nižší hořkostí a nevadí jim nedostatek těla. Káva z Chemexu ve vás zanechá jakýsi opačný dojem než z french pressu. Výsledná káva je velmi jasná na rozdíl od hustého a těžkého french pressu.
Postup
1.
Chemex je nejjednodušším alternativním kávovarem pro začátečníky, stáčí k tomu 38g čerstvě pražené kávy, kterou nameleme nahrubo.
2.
Vložíme papírový filtr pro Chemex, propláchneme ho horkou vodou.
3.
Nasypeme umletou kávu.
4.
Zalijeme cca 50ml horké vody (95°C).
5.
Počkáme cca 30s a poté znovu zalijeme 600ml horké vody, extrakce zabere cca 4 minuty.
Co k tomu potřebujete
- Chemex kávovar
- mlýnek na kávu
- čerstvě pražená výběrová káva
- papírový filtr přímo na Chemex
- horká voda
- váha
- stopky
Výhody 👍
- Čistější filtr
- Méně hořká káva
- Téměř žádné usedliny
- Rychlá příprava kávy
Nevýhody 👎
- Potřebujete filtry
- Bývá dražší než ostatní kávovary
- Pokud máte velké ruce, může být těžší Chemex pořádně vyčistit
- Pro kvalitní přípravu kávy v Chemexu potřebujete varnou konvici s dlouhým krkem