PRVNI3 - 20% sleva na první 3 zásilky při objednávce předplatného!


Vacuum Pot / Siphon Coffee

Vacuum Pot / Siphon Coffee

Podle historických záznamů byl Vacuum Pot vynalezen na počátku 19. století pánem známým jako Loeff z Berlína. Do 20. století byl Vacuum Pot běžnou položkou v mnoha amerických domácnostech, přičemž společnosti jako je Hario začali s masovou výrobou. Rozruch kolem Vacuum Potu postupně odumíral až na přelomu 21. století, jelikož spotřebitelé hledali pohodlnější techniku vaření kávy.

Vacuum Pot je často nazývaný také jako “Siphon Coffee”. Vacuum Pot na první pohled připomíná něco přímo z chemické laboratoře - posouvá vědu o přípravě kávy na zcela novou úroveň. Tento ojedinělý vzhled by mohl odradit mnoho kávových nadšenců, kteří mohou předpokládat, že mašinka je příliš složitá. Ti, kteří vytrvají, však najdou úžasně zábavnou metodu přípravy kávy, která nabízí výjimečný šálek kávy!

A jak Vacuum Pot funguje?

Vacuum Pot má typický design skládající se z konstantního zdroje tepla/hořáku, filtru, sifonové trubice a dvou skleněných komor (uspořádaných svisle). Spodní komora je naplněna vodou. Když zahříváte dno spodní skleněné komory, voda vře a uvolňuje vodní páru, která způsobuje zvýšení tlaku.

Po dosažení varu je tlak uvnitř spodní nádoby podstatně větší než normální tlak a tento tlakový gradient tlačí vodu vzhůru přes sifon a do horní komory. Poté se do vody, která se přesunula do horní komory, přidá káva a promíchá se. Po určité době vaření se zdroj tepla odstraní a uvařená káva v horní komoře klesá gravitací a obrácením tlakového gradientu mezi oběma komorami zpět dolů trubicí (částečné vakuum). Jak káva padá zpět do spodní komory, prochází filtrem/sítkem a proces vaření je dokončen.


Postup

1.
Nejprve si nameleme kávu na střední stupeň mletí, na 1 litr nápoje je potřeba cca 75-80g kávových zrn. (nesmíme zapomenout že se část vody odpaří, tzn. že když na 240ml vody dáme 20g kávy tak po odpaření části vody budeme mít 200ml nápoje)
2.
Nalijte do spodní nádoby vacuum potu odpovídající množství vody, nejlépe již horké, ať urychlíte proces vaření.
3.
Zasuňte horní nádobu vacuum potu, na kterou předtím pružinou jemně přichyťte filtr tak, aby připojený řetěz “spadl” do spodní nádoby.
4.
Zažehněte pod spodní nádobou hořák a počkejte, až se voda odpaří do horní baňky. Po dosažení varu je tlak uvnitř spodní nádoby podstatně větší než normální tlak a tento tlakový gradient tlačí vodu vzhůru přes sifon a do horní komory.
5.
Počkejte cca jednu minutu a poté vypněte hořák.
6.
Až káva proteče skrz filtr opět do spodní nádoby, je připravena ke konzumaci.
7.
Kávu si v klidu vychutnejte :)
Co k tomu potřebujete
  • Vacuum Pot
  • mlýnek na kávu
  • čerstvě pražená výběrová káva
  • papírový filtr přímo na Vacuum Pot
  • míchátko - z bambusu nebo plastu
Výhody 👍
  • Velmi netradiční příprava kávy
  • Přípravou kávy s Vacuum Pot ohromíte každou návštěvu
  • Chutná skvěle a vynikne krásná barva kávy
Nevýhody 👎
  • Složitější příprava
  • Čištění sifonového kávovaru není úplně snadné a vyžaduje určitou péči
  • Vysoká cena