PRVNI3 - 20% sleva na první 3 zásilky při objednávce předplatného!


Cold brew

Cold brew

Káva Cold Brew je podle definice jednoduchý proces namáčení kávové sedliny při pokojové teplotě nebo studené vodě po delší dobu. Výsledek tohoto procesu je velmi odlišný od toho, co byste získali pouhým chlazením horké kávy.

Nedostatek tepla brání tomu, aby se mnoho rozpustných látek v kávě úplně rozpustilo, což má za následek kávu s mnohem nižší kyselostí, lepší jemností, větší sladkostí a obecně malou až žádnou hořkou složkou. Delší doba působení kávy a vyšší poměr kávy k vodě jsou nutné k tomu, aby měla voda více času na extrakci těchto rozpustných látek z kávové sedliny.

Historie Cold brew, neboli studené přípravy nápojů sahá až do 16. století v Japonsku, kde se připravovali studené čaje v řece.


Postup

1.
Kávu připravujeme v poměru 1:4 (káva ku vodě) filtrujte přes papírový filtr V60.
2.
1 šálek kávy namelte nahrubo a vložte do džbánu/nádoby.
3.
Přidejte 4 šálky vody, promíchejte, zakryjte a nechte šest hodin při pokojové teplotě.*
4.
Kávovou směs poté několikrát odfiltrujte přes běžné kovové síto a poté naposled
5.
Vychlaďte v lednici nebo nalijte na led a užívejte si.
6.
*Pokud máte radši kyselejší kávu, nechce na 6-12h
7.
PS: Prodávají se i speciální nádoby určené pro přípravu kávy Cold brew, které vám zjednoduší proces.
Co k tomu potřebujete
  • uzavíratelný džbán/nádoba
  • mlýnek na kávu
  • čerstvě pražená výběrová káva
  • váha
  • voda
Výhody 👍
  • Velmi silná káva, která vás nakopne
  • Jemná, sladká a ovocná chuť
  • Je stravitelnější
  • Podporuje metabolismus
Nevýhody 👎
  • Velmi dlouhá příprava (6-12h)
  • Potřebujete papírový filtr